Geen plezier meer in je eigen bedrijf?

Geen plezier meer in je eigen bedrijf?

Nynke Hol - de Vries
Nynke Hol - de Vries
Leestijd 3 minuten

Strategisch denken, kansen zien en continu inspelen op de veranderingen in de markt. Dat is wat ondernemen is en wat veel ondernemers leuk vinden aan het ondernemerschap. De huidige economische tijd en de omstandigheden in de markt vragen veel van ondernemers. Er is vrijwel geen ondernemer bij wie alles op dit moment op rolletjes loopt. Veel ondernemers zien deze tijd als een uitdaging en gaan dagelijks met frisse moed aan de slag. Maar wat als dit voor jou niet zo is? Wat als je geen plezier meer hebt in ondernemen of in je eigen bedrijf?

Op een dag besloot je ondernemer te worden. Misschien was het starten van je eigen bedrijf al van jongs af aan een droom. Of het ondernemerschap kwam ineens op je pad en je bent er gewoon ingerold. De reden om een eigen bedrijf te starten is voor elke ondernemer anders. De reden om te stoppen ook.

Wat vrijwel alle ondernemers met elkaar gemeen hebben is dat zij hopen op een dag hun opvolger de hand te kunnen schudden en de onderneming over te dragen. De ene ondernemer hoopt deze opvolger te vinden in een zoon of dochter. De andere ondernemer hoopt op die koper met een grote zak geld.

Soms valt alles op zijn plek en komt precies op het juiste moment een opvolger voorbij die bereid is een mooie prijs voor jouw onderneming te betalen. Dit ideale scenario is helaas niet voor alle ondernemers werkelijkheid. Kopers melden zich op het moment dat jij er nog niet aan toe bent jouw bedrijf te verkopen. En op het moment dat je het wel graag zou willen, blijft het akelig stil.

Steeds vaker spreken we ondernemers die hier tegenaan lopen en zich wat hun toekomst als ondernemer betreft op een kruispunt bevinden. Ondernemers voor wie de uitdaging weg is en die geen zin meer hebben zich continu te blijven aanpassen aan de marktomstandigheden. De verveling neemt toe, de betrokkenheid neemt af. Maar zo maar iets anders gaan doen is niet zo makkelijk als je een eigen bedrijf hebt met personeel en (financiƫle) verantwoordelijkheden.

Opties en mogelijkheden zijn er altijd, dus ook als je wilt stoppen. Wel vereist dit een plan. Op welke termijn wil je stoppen? Wat gebeurt er als jij minder gaat werken en een deel van jouw taken bij een ander neerlegt? Of kan die perfecte opvolger toch worden gevonden?

En dan? Wil je stoppen met werken en kan dit financieel ook? Of wil (of moet) je nog een tijdje door en wat ga je dan doen en in welke rol? Blijf je op kleine(re) schaal ondernemen, ga je in loondienst of koop je een boot en ga je op wereldreis?

Veel ondernemers worden zo geleefd door de waan van de dag, dat ze simpelweg niet de tijd hebben (of nemen) om de opties en mogelijkheden inzichtelijk te maken, zowel financieel als qua stappenplan. En ondernemers die wel tijd hebben, weten vaak niet waar ze moeten beginnen.

Geldt dit voor jou? Wij denken (en dromen šŸ˜Š) graag met je mee.

Nynke Hol - de Vries
Nynke Hol - de Vries

Telefoonnummer

06 155 736 88

Meer weten over advies en begeleiding?

Wil je meer over ons weten of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Neem contact op
© Copyright Spark Bedrijfsadvies 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen