Financiële ruimte creëren: er is meer mogelijk dan je denkt

Financiële ruimte creëren: er is meer mogelijk dan je denkt

Nynke Hol - de Vries
Nynke Hol - de Vries
Leestijd 2 minuten

Je kunt de krant (of LinkedIn) niet openen of je leest een bericht over de economische situatie. De belastingschulden moeten binnenkort worden terugbetaald, lukt dat wel? De energiekosten stijgen, kan mijn onderneming dat aan? Niet leuk om te lezen zo vlak voor je vakantie. Maar helaas wel de realiteit.

Steeds meer ondernemers melden zich bij ons omdat ze voorzien dat ze de rekeningen binnenkort niet meer op tijd kunnen betalen. Of erger, ze kunnen al niet meer alle rekeningen betalen omdat het banksaldo daarvoor niet toereikend is.

Wat kun je doen? 

Stap 1: inzicht

Allereerst is het belangrijk dat je een volledig en helder beeld krijgt van de huidige financiële situatie van jouw onderneming. Daarnaast is het belangrijk te weten wat de oorzaak is van de financiële problemen. Bij veel ondernemers is deze oorzaak duidelijk; de uitbraak van het coronavirus met de bijbehorende maatregelen. Maar inmiddels komen daar vaak ook andere omstandigheden bij, zoals lange(re) levertijden, hoge energiekosten en/of personeelstekorten. Ook vraaguitval is een oorzaak die we de laatste tijd vaker tegenkomen in bepaalde sectoren. Of is er iets anders aan de hand?

Stap 2: perspectief

Zodra een helder beeld is ontstaan van de financiële situatie en de oorzaak van de financiële krapte duidelijk is, kan je verder. De volgende stap bestaat uit het bepalen van het (toekomst)perspectief van jouw onderneming. Wanneer verwacht je dat de problemen zijn opgelost? Welke mogelijkheden heb je om je bedrijfsvoering aan te passen aan de nieuwe omstandigheden? En hoeveel tijd en kosten zijn daarmee gemoeid? Het beoordelen van de toekomstverwachtingen van de onderneming is iets waarbij veel ondernemers onze hulp vragen.

Stap 3: oplossing

Als duidelijk is dat er voldoende toekomstperspectief is, dan zijn er – ook in deze tijd – verschillende mogelijkheden om financiële ruimte te creëren. Een oplossing kan bestaan uit het aantrekken van een (extra) werkkapitaalfinanciering. Ook kan de oplossing worden gevonden in het tijdelijk of structureel verlagen van de aflossingen van de huidige financieringen. Onze ervaring is dat financiers bereid zijn hieraan mee te werken als zij het vertrouwen hebben dat het vooruitzicht van de onderneming goed is.

Conclusie

Dat je als ondernemer sneller dient te schakelen in deze tijd is inmiddels duidelijk. In veel gevallen kan jouw einddoel hetzelfde blijven, maar de weg ernaartoe zal er anders uitzien dan je kon voorzien. Loop je (tijdelijk) vast in je liquiditeiten? En kun je ondersteuning gebruiken bij het inzichtelijk maken van de financiële situatie en/of het perspectief van je onderneming? Wij helpen je graag.

Nynke Hol - de Vries
Nynke Hol - de Vries

Telefoonnummer

06 155 736 88

Meer weten over advies en begeleiding?

Wil je meer over ons weten of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Neem contact op
© Copyright Spark Bedrijfsadvies 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen