Begeleiding bij bedrijfsovernames
Foto door Johan Bosma van Fotostijl

Begeleiding bij bedrijfsovernames

Vraag jij je af of het nu een goed moment is om jouw onderneming te verkopen? Of overweeg je een bedrijf over te nemen? Beide beslissingen neem je niet zonder goed te weten wat je doet. Bij het aan- of verkoopproces komt veel kijken. Wij helpen je bij het bewaren van het overzicht, zodat je de goede dingen doet op het juiste moment.

Het wel of niet verkopen van (een deel van) je onderneming en het moment waarop je dat doet, zijn vragen die veel ondernemers bezighoudt. Het overnameproces is een dynamisch proces met veel emoties. 

Het doel is uiteindelijk de onderneming voor de juiste prijs te verkopen. Maar wat is de juiste prijs? Er bestaan een aantal gangbare rekenmethodes om de waarde van de onderneming te bepalen. Welke prijs je uiteindelijk voor je onderneming gaat ontvangen, is sterk afhankelijk van de marktomstandigheden van het moment. Deze marktomstandigheden uiten zich in de mate van interesse van potentiële kopers. Een potentiële koper bevindt zich vaak in dezelfde branche, zoals een concurrent, een leverancier of een afnemer. Daarnaast vinden veel overnametransacties plaats waarbij de onderneming wordt verkocht aan een private investeerder (private equity). Het spel van vraag en aanbod bepaalt de prijs die je uiteindelijk voor jouw onderneming ontvangt. 

Naast de prijs spelen veel andere zaken een rol bij de totstandkoming van een verkoopdeal. Soms willen kopers een hogere koopprijs betalen als een deel van die prijs afhankelijk wordt gemaakt van de resultaten van de onderneming in een bepaalde periode na de overdracht. Ook komt het voor dat de koper niet in staat is de volledige koopsom ineens te betalen en je de koopsom in termijnen ontvangt (verkoperslening). Dit en andere voorwaarden zijn allemaal van invloed op de koopprijs.  

Het verkopen van je onderneming doe je maar één keer. Daarom is het belangrijk dat je positief terugkijkt op het gehele traject en tevreden bent met het resultaat. Om dit te bereiken is het belangrijk dat je tijdens alle fases van de verkoop de controle houdt en volledig achter jouw beslissingen staat. Samen met jou houden wij grip op het gehele verkoopproces en begeleiden wij je bij alle stappen die nodig zijn om tot verkoop van jouw onderneming te komen. 

Overweeg je een onderneming over te nemen of ben je van plan te participeren in een onderneming? Ook in dat geval is het belangrijk te weten wat de onderneming waard is. Daarnaast is het belangrijk dat je weet hoe lang je erover zult doen om de aankoopsom terug te verdienen. Voor het voldoen van de aankoopprijs is in veel gevallen een financiering gewenst. Wij maken een financiële analyse van jouw plannen, begeleiden je bij het aankoopproces en helpen je bij het verkrijgen van de benodigde financiering. 

Meer weten over advies en begeleiding?

Wil je meer over ons weten of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Neem contact op
© Copyright Spark Bedrijfsadvies 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen