Better safe, than sorry

Better safe, than sorry

Nynke Hol - de Vries
Nynke Hol - de Vries
Leestijd 2 minuten

Better safe, than sorry

Cliché, maar ontzettend waar. 

Recent hebben we een ondernemer begeleid bij het aankopen van het pand waarin de onderneming is gevestigd en hebben we ruimte in de liquiditeit gecreëerd. Ook hebben we, in samenwerking met een fiscalist, de structuur van deze onderneming toekomstbestendig gemaakt. De liquiditeit en de structuurverandering waren niet direct nodig, maar in de huidige tijd van economische onzekerheid wilde de ondernemer op alles voorbereid zijn. 

In de huidige tijd is er vrijwel geen ondernemer die niet voor uitdagingen staat of zal komen te staan. De stijging van de olie- en energieprijzen door de oorlog in Oekraïne, het gebrek aan grondstoffen, de extreme krapte op de arbeidsmarkt en de inflatie; het komt allemaal tegelijk. En dat terwijl bij veel ondernemers de schuldenpositie in coronatijd – waar we met een beetje pech nog middenin zitten – fors is toegenomen. 

De totale belastingschuld was in december vorig jaar 19,2 miljard euro. Experts verwachten een toename van het aantal faillissementen in het vierde kwartaal van 2022, met als voornaamste oorzaak dat de belastingschuld niet kan worden terugbetaald door de ondernemers. 

Uitdagingen zijn niet erg (daarvoor ben je mogelijk juist ondernemer geworden), maar de (financiële) uitdagingen moeten er niet toe leiden dat je het plezier in ondernemen kwijtraakt. Door op tijd goed naar jouw situatie te kijken en te anticiperen op de hobbels die je in de (nabije) toekomst moet nemen, houd je grip op je bedrijf.   

Wanneer trek je aan de bel? Wanneer vraag je hulp? Dit verschilt per persoon en daarom ook per ondernemer. Steeds meer ondernemers vragen zich af of er manieren zijn om aan extra werkkapitaal te komen. En of het mogelijk is om de belastingschulden te saneren. Vaak is het antwoord ‘ja’ en zijn er meer oplossingen dan men in eerste instantie verwacht. 

Hoe de economie zich zal gaan ontwikkelen en of de voorspellingen van de experts uitkomen? Dat weet niemand. Het enige wat je als ondernemer kan doen, is op tijd goed naar jouw onderneming en je eigen situatie te kijken. Better safe, than sorry.  

Nynke Hol - de Vries
Nynke Hol - de Vries

Telefoonnummer

06 155 736 88

Meer weten over advies en begeleiding?

Wil je meer over ons weten of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Neem contact op
© Copyright Spark Bedrijfsadvies 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen