Als ik een financiering nodig heb, dan bel ik toch gewoon mijn bank?

Als ik een financiering nodig heb, dan bel ik toch gewoon mijn bank?

Nynke Hol - de Vries
Nynke Hol - de Vries
Leestijd 3 minuten

“Als ik een financiering nodig heb, dan bel ik toch gewoon mijn bank?”. Dit is wat wij zo nu en dan horen van ondernemers. Voor ondernemingen met structureel een gezonde financiële positie, een overzichtelijke structuur en een duidelijk en goed onderbouwd beeld van de toekomst, kan dit inderdaad het geval zijn. Voor veel ondernemers is dit echter anders. Zeker in de huidige markt is lang niet elke financieringsaanvraag een abc’tje. Een goed voorbereide financieringsaanvraag is daarom cruciaal.

Waar heb je het geld voor nodig?

Allereerst is het doel (‘bestedingsdoel’) van de financiering een belangrijk onderdeel van de financieringsaanvraag. Wil je een investering doen die nodig is om te groeien (denk aan het vernieuwen van je machinepark of het aankopen van een groter pand) of heb je extra werkkapitaal nodig omdat je klem komt te zitten door de hogere inkoop- en energieprijzen? Voor financiers is het belangrijk te weten wat het bestedingsdoel is en dat het te lenen bedrag financieel goed wordt onderbouwd.

Welk bedrag heb je nodig en wat gaat dat je opleveren?

Of je nou een investering wilt doen of extra werkkapitaal wenst te verkrijgen; financiers zijn slechts bereid een financiering te verstrekken, als jouw plannen haalbaar zijn. Alleen dan is de investering zinvol en zal de onderneming in staat zijn de lening terug te betalen. Een goed onderbouwde prognose en een investeringsbegroting zijn dan ook cruciaal voor het verkrijgen van de financiering. We zien in de praktijk dat ondernemers dit vaak overslaan of het lastig vinden een realistische prognose op te stellen waarin geen zaken over het hoofd worden gezien. Helaas zal een onvolledige financiële onderbouwing van het toekomstperspectief in veel gevallen leiden tot afwijzing van de financieringsaanvraag.

Wat zijn de financieringsvoorwaarden?

Daarnaast gaat het niet natuurlijk niet alleen om het kunnen beschikken over de gewenste liquiditeiten, maar ook over de voorwaarden van de financiering. Welke vennootschappen worden hoofdelijk medeschuldenaar? Moet je als DGA persoonlijk borg staan? Op welke activa van de onderneming wenst de financier een zekerheidsrecht te verkrijgen? Om in de toekomst gemakkelijk te kunnen schakelen is het wenselijk een deel van je actief ‘vrij’ te houden. Het hangt van de aard van de lening en van de financier af of dit mogelijk is.

Een goede voorbereiding is….

Inderdaad: het halve werk. Voor jouzelf, maar ook voor de bank. Als jij een compleet verhaal aanlevert, dan kan de financier sneller schakelen. Vraag je een financiering aan bij je huisbank, dan kent de bank jouw onderneming al in meer of mindere mate. Maar wil je een andere financier benaderen (bijvoorbeeld omdat je huisbank de aanvraag wegens beleidsredenen heeft afgewezen), dan is het belangrijk dat je die financier in zeer korte tijd een goed beeld geeft van jouw onderneming.

Een financieringsaanvraag doe je (gelukkig) niet elke dag. Door aan de voorkant een duidelijk beeld te hebben van de huidige financiële situatie van de onderneming en te anticiperen op de vragen die de financier zal hebben, is de kans dat jouw financieringsaanvraag slaagt een stuk groter.

Wil je sparren over de financieringsmogelijkheden die voor jouw bedrijf bestaan of kan je begeleiding gebruiken bij het indienen van een financieringsaanvraag? Wij denken graag met je mee.

Nynke Hol - de Vries
Nynke Hol - de Vries

Telefoonnummer

06 155 736 88

Meer weten over advies en begeleiding?

Wil je meer over ons weten of ben je benieuwd wat wij voor jou kunnen doen?

Neem contact op
© Copyright Spark Bedrijfsadvies 2024 Gebouwd door Saam' uit Groningen